Vragen vragen en dan antwoorden - Reisverslag uit Eniwa, Japan van Han Griend - WaarBenJij.nu Vragen vragen en dan antwoorden - Reisverslag uit Eniwa, Japan van Han Griend - WaarBenJij.nu

Vragen vragen en dan antwoorden

Door: Han

Blijf op de hoogte en volg Han

15 April 2025 | Japan, Eniwa

Zou als je in mijn verslagen kan lezen houd Kenta nog steeds van eten en vooral van veel en lekker. Als je hem vraagt te kiezen tussen twee soorten eten is het antwoord ALLEBEI.

Momenteel werken op de Murakami boerderij een hele boel mensen. Niet allemaal een hele dagen ook niet alle maal de hele week. Het werk begint hier zodra het licht is om ongeveer half 6 en stopt om ongeveer half tien.(s'avonds) De meeste hebben tussendoor een rustpauze tussen de 2x melken door.Ik hoor Kenta om ongeveer 5 uur vertrekken uit zijn kamer om te melken De baas, vindt dat veel en hard werkt maar ik zie het niet. Zal aan mij liggen. Ik kom hem tegen als ik om 7 uur naar beneden ga. Hij ligt dat op de bank de krant en TV te bekijken.

Kenta en zijn moeder beginnen met het melken s'morgens en s'avonds. Dit doen ze samen met 2 mensen die meehelpen met het melken van ongeveer 200 koeien. Tijdens het melken zijn 4 mensen bezig met het voeren en schoonmaken van de stal. Hier onder de 2 nieuwe werknemers uit Indonesië, die nog veel leiding en hulp nodig hebben ook omdatze nog slecht Japans spreken.

Om ongeveer 10 uur komt de andere ploeg. De tantes van Kenta, die voor het restaurantje / ijsverkoop zorgen. Een stel meisjes die de rondleidingen begeleiden, en met de klanten een workshop boter maken doen. Waar de BAAS schreeuwend leiding aan probeert te geven.

Tussen doet Kenta alle zakelijke dingen zoals inkoop voer, afhandeling van de melk en alle dingen die er met de koeien moeten gebeuren. Zoals vandaag een werkvergadering met het personeel en morgen een bespreking met een bedrijf over inseminatie. Iksnap niet hoe die jongen het volhoud. Meestal komt hij niet toe aan zijn middagdutje.

Beesten : ongeveer 200 koeien en jong vee , op 1 na allemaal Fries-Holstein en 1 Jersey. 1 Geit met 2 jonkies, Kippen, 1 pony een emoe en wat minivarkentjes. En een heleboel katten.

Ik heb niet alles geteld maar ik vind het een hoop En dan lopen er ook nog mensen los op deop de boerderij( merk klant) .

• 16 April 2025 - 23:05

Marleen:

hey Han wat leuk om te lezen.

Ik zie het helemaal voor me hoe het daar gaat. Kenta hard aan het werk.

Wel gaaf dat hij zo een groot en dynamisch bedrijf heeft.

ga je nog pannenkoeken bakken?

Han

Deze al wat belegen dame gaat voor de vijfde keer in haar leven vliegen en weer naar Japan Ik hoop op bezoek te gaan bij oud collega Takeshi en zijn vrouw in Osaka en vrienden in Nagoya. En natuurlijk wil ik ook weer naar Kenta Murakami die woont in Eniwa-shi, op het Japanse eiland Hokkaido. Net als de vorige keer veel cultuur en natuur proeven en natuurlijk genieten zodat ik in Nederland dan weer verder kan sparen voor mijn volgende reis naar Japan.

Actief sinds 09 Sept. 2011