Pannenkoeken - Reisverslag uit Eniwa, Japan van Han Griend - WaarBenJij.nu Pannenkoeken - Reisverslag uit Eniwa, Japan van Han Griend - WaarBenJij.nu

Pannenkoeken

Door: Han

Blijf op de hoogte en volg Han

12 April 2025 | Japan, Eniwa

Op verzoek van Willeke, die ook vragen kreeg waar mijn stukjes waren gebleven ga ik proberen deze laatste dagen de stukjes te schrijven.

Vanmorgen begonnen met pannenkoeken bakken, maar het worden er niet veel, want ik heb maar een liter melk. Het werden er ongeveer 20 stuks en 3 met Kaas voor Kenta zijn ontbijt. Maar Hij kwam niet ontbijten, veel te druk in de stal. Voor dat soort gevallen, en dat komt heel veel voor, heeft hij een soort van NOOD ontbijt in zijn bureau in de stal. De Tantes kwamen de spullen halen voor het restaurant / koffietafel / ijstent en namen ook even war pannenkoeken mee als een 2e ontbijt.

Naar het Winkelcentrum gelopen, en me onderweg verwonderd dat het zo mooi weer is. Toen ik de 1e keer van deze trip naar De winkels liep lag er sneeuw en kwam ik op de terugweg in een echte sneeuw storm terecht. Nu is het 16 graden en echt al warm, de mensen van de gemeente zijn ook druk bezig de grootste gaten in het wegdek te repareren, de rest moet wachten tot er weer geld voor is. Toch weer voor de verleiding bezweken om naar binnen te gaan bij de SERIA en nog wat kleine dingentjes voor de keuken thuis gekocht. Bij de Drugstore koekjes gekocht niet alleen voor Kenta maar ook wat voor in het vliegtuig naar huis want ik ben dan 26 uur onderweg naar Schiphol en dan nog naar Stompwijk.

Naar huis gelopen, het is maar een half uurtje op de heenweg maar terug doe ik er altijd veel langen over. Nozomi, mijn cursist, boot me een fiets of een auto aan om naar de winkels te gaan, maar rijden in dat linkse verkeer vindt ik lopend al heel eng, En in Nederland ben ik een gevaar op de weg, laten we het beest maar niet los op het Japanse platteland. Om half 2 weer op de boerderij, En het ontbijt stond nog op de tafel, geen tijd voor gehad.

Ik ga naar boven, een uurtje slapen, dat heb ik Kenta moeten beloven, dat ik s’middags een uurtje ga slapen want anders komen er problemen. Ben soms zo moe dat ik moeite heb om iets te tikken op de laptop vandaar de vreemde spelling. ( Nederlands is heel moeilijk maar Japans ook hoor 日 本語わむじがしいであう)

Toen ik om half 4 weer beneden kwam lag Kenta te slapen, dat kan ik zien door dat zijn kamerdeur dan helemaal dicht is en het er donker is. En terwijl ik in de stal nieuwe melk haal voor een nieuwe lading pannenkoeken, ik heb ook bloem meegenomen uit de SUPER, is hij weer aan het werk gegaan. Het zijn lange dagen in Japan, als ik om 6 uur opsta is hij al aan het melken en dat tot dat me de meeste dagen om 10 uur s’avonds gaan eten. Met een middagdutje, als het lukt tussen 13 en 16 uur. Hier in Nederland krijg je niemand zo gek.

Vanavond toch zo’n 50 stuks gebakken, en ondanks dat we Udon eten schuift Kenta er als toetje er nog 3 pannenkoeken met spek en kaas naar binnen. Om half twaalf liggen we allemaal in ons mandje (Futon matje)

• 13 April 2025 - 14:01

Willeke Van Rijn:

Goed zo Hannah, dank je wel. En Kenta kan nog steeds heeeel goed eten lees ik. Wat hij heeft hij allemaal op de boerderij? Hoeveel koeien? En heeft hij daar een restaurant? En ontvangt hij ook groepen? Heeft hij dan ook mensen in dienst?

Veel plezier nog even en inderdaad, vergeet je middagdutjes nie!

Han

Deze al wat belegen dame gaat voor de vijfde keer in haar leven vliegen en weer naar Japan Ik hoop op bezoek te gaan bij oud collega Takeshi en zijn vrouw in Osaka en vrienden in Nagoya. En natuurlijk wil ik ook weer naar Kenta Murakami die woont in Eniwa-shi, op het Japanse eiland Hokkaido. Net als de vorige keer veel cultuur en natuur proeven en natuurlijk genieten zodat ik in Nederland dan weer verder kan sparen voor mijn volgende reis naar Japan.

Actief sinds 09 Sept. 2011